“ Diabetul zaharat este un sindrom heterogen, caracterizat printr-o tulburare complexă în reglarea metabolismului energetic al organismului, care afectează deopotrivă utilizarea glucidelor, lipidelor şi proteinelor, precum şi celelalte metabolisme.
Aceste alterări decurg dintr-un defect insulinosecretor asociat unei insulinorezistenţe periferice variabile.” (Tratat de Diabet Paulescu, 2004)
Diabetul zaharat prezinta mai multe forme dintre care cele cu care ne intalnim mai frecvent este diabetul zaharat tip 1 al copilului si adultului tanar ( dar nu numai) si diabetul zaharat tip2.
Întreaga lume se confruntă cu o pandemie de diabet zaharat tip 2, care poate fi pus pe seama occidentalizării modului de viaţă, îmbătrânirii populaţiei, urbanizării, care au drept consecinţe modificări ale alimentaţiei si activitatii zilnice cu adoptarea unui stil de viaţă sedentar şi dezvoltarea obezităţii.
Predicţiile pentru anul 2025 sunt îngrijorătoare şi conform aprecierilor IDF respectiv OMS, prevalenţa DZtip 2 va atinge 9%. Un element important, care a dus în ultimii ani la creşterea incidenţei bolii, a fost reprezentat de urmărirea mai atentă a populaţiei şi de îmbunătăţirea metodelor de diagnostic. Cu toate acestea, cel puţin 30% din persoanele care sufera de diabet zaharat tip 2 sunt nediagnosticate. DZ tip 2 reprezintă 80-90% din totalitatea cazurilor de diabet zaharat şi este mai frecvent întâlnit la persoanele supraponderale sau obeze. De asemenea sunt predispuse pt a dezvolta aceasta boala, persoanele care au antecedente familiare de diabet zaharat tip 2, penetranta genetica a bolii fiind foarte mare. Risc crescut pentru diabet zaharat tip 2 au persoanele de sex feminine care au nasut copii cu greutate peste 4 kg dar si copii nascuti cu greutate peste aceasta valoare prezinta boala in procent mai ridicat.
Este recomandat ca aceste persoane care apartin grupurilor de mai sus sa isi verifice periodic glicemiile. In general valorile glicemiei sunt verificate inainte de masa ( a jeun), frecvent aceste valori se situeaza in limite fiziologice ( 80-100mg%) cu toate ca persoana respectiva prezinta valori glicemice peste limitele premise postprandial. Diabetul zaharat nu este o boala, este o stare metabolica, devine boala in momentul aparitiei complicatiilor. Complicatiile apar atunci cand persoana in cauza are glicemii ridicate perioada lunga de timp, chiar daca acestea sunt glicemii postprandiale. Acesta este motivul pentru care este mare nevoie de urmarirea glicemiilor la una respective doua ore dupa masa.
In concluzie, este indicat sa isi efectueze determinari de glicemie a jeun si postprandial urmatoarele persoane:
- Exista persoane cu diabet zaharat, indiferent de tipul diabetului, in familie
- Persoanele supraponderale si obeze
- Persoanele de sex feminin care au nascut copii cu greutate peste 4000g
- Femei cu istoric de diabet gestaţional
- Persoane care s-au nascut cu greutate peste 4000g
- Persoanele hipertensive
- Persoane cu dislipidemie; mai ales persoanele cu trigliceride >250 mg/dl şi cu HDLcolesterol <40 mg% pentru barbati si < 50 mg % la femei
- Persoane care au in antecedente de accident vascular cerebral sau infarct miocardic in antecedente
- Persoane care prezinta urmatoarele semne:
Complicatiile diabetului zaharat sunt afectiuni extrem de grave si invalidante care pot fi prevenite. Este pacat ca din lipsa de interes, o persoana care ar putea fi un membru de familie activ, un membru util al societatii, sa faca parte din grupul persoanelor cu handicap major.
Dr Bzduch Marta
Medic specialist diabet zaharat
Clinica StarMedica Satu Mare