Diabetul este o boala cronica care apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahar din sange este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sange, ochii, rinichii si nervii.
Este foarte important ca orice persoana sa stie care sunt simptomele diabetului. Fiind intalnit in toate colturile lumii si la persoane de varste diferite, diabetul este considerat o “epidemie mondiala” de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Desi, in trecut, era vazut drept o boala a adultilor, acesta apare din ce în ce mai frecvent la copii, odata cu cresterea ratei obezitătii in randul lor.
Instalarea diabetului de tip 1 este în general mai abrupta si dramatica, apare mai ales la copii si tineri si necesita intotdeauna tratament cu insulina deoarece pancreasul nu o mai poate produce in timp ce diabetul de tip 2 se poate dezvolta mai incet si pe perioade mai lungi (ani de zile) facand ca acest tip de diabet sa fie mai greu de depistat. Apare de obicei la adultii de varsta mijlocie (40 de ani) sau mai tarziu, de obicei la persoane supraponderale. In acest caz, organismul continua sa produca insulina, dar aceasta nu isi poate indeplini rolul in mod normal. O persoana cu diabet zaharat de tip 2 poate trai timp de mai multi ani fara sa prezinte niciun simptom, timp in care glucoza din sange afecteaza mai multe organe.
Simptomele principale ale diabetului difera de la o persoana la alta, dar, în general sunt recunoscute ca fiind comune in majoritatea cazurilor:
- Urinare frecventa
- Sete excesiva
- Senzatia permanenta de foame
- Scadere in greutate
- Stare de oboseala
- Scaderea atentiei sau concentrarii
- Dureri stomacale si stari de voma
- O senzatie de amorteala sau furnicaturi in membre
- Tulburari de vedere
- Infectii frecvente
- Vindecarea inceata a ranilor
In orice tip de diabet, regimul alimentar, monitorizarea si controlul glicemiei sunt esentiale pentru a tine sub control afectiunea si a preveni complicatiile cauzate de acesta iar controalele medicale regulate nu trebuie evitate.
Orice pacient diagnosticat cu diabet zaharat trebuie sa mentina o glicemie normala. De aceea, pe langa tratamentul medicamentos, tratamentul dietetic are o importanta deosebita in toate tipurile de diabet zaharat.
Pacientul bolnav de diabet trebuie sa respecte in dieta alimentara principiile piramidei alimentatiei sanatoase.
- activitate fizica regulata zilnica 30-45 min;
- renuntarea la consumul de alcool si fumat;
- scaderea aportului de grasimi din alimentatie, in special cele animale;
- o alimentatie in care sa predomine fructele, lactatele semidegresate, legumele, cerealele integrale cu un aport de fibre corespunzator si o cantitate scazuta de grasimi, mai putin de 30% din aportul caloric, din care doar 1/3 de origine animala;
- controlul greutatii, astfel incat indicele de masa sa fie mai mic de 25 kg/mp, o scadere in greutate de minim 10 kg la persoanele supraponderale si circumferinta taliei mentinuta sub 94 cm la barbati si sub 80 cm la femei;
- efectuarea unui control clinic cel putin o data la 3 luni la medicul curant, in vederea stabilirii tratamentului adecvat, pentru atingerea tintelor terapeutice recomandate;
[ourteam cats=’diabetologie’ usefilter=’1′ mode=’all’ /]