Osteoporoza este o boala degenerativa care cauzeaza pierderea densitatii tesutului osos si slabirea acestuia. Numele bolii inseamna „os poros” si cauzeaza o slabire progresiva a oaselor, care duce la un risc crescut de fractura.
Pentru ca in prima faza nu doare, pacientele ajung la medic abia in stadiile avansate ale acestei boli, cand “tratamentul” presupune de fapt o ameliorare a simptomelor si o reducere a riscului de fracturi osteoporotice.
Osteoporoza este o afectiune intalnita odata cu cresterea in varsta. Dupa 35 de ani, procesul de inlocuire a celulelor moarte este incetinit.
Manifestarile osteoporozei în stadii incipiente pot cuprinde: dureri de spate (cauzate de tasarea vertebrelor), cele de la nivelul soldului sau membrelor inferioare, aparute in special in timpul noptii, scaderea progresiva in inaltime, postura încovoiata, ingreunarea capacitatii motorii, de a depune efort si de a ridica greutati. In stadiile mai avansate ale osteoporozei, pacientele se confrunta cu fracturi frecvente cauzate de traumatisme minore.
Factorii de risc pentru dezvoltarea osteoporozei:
– sexul; femeile la care menopauza s-a instalat prezinta un risc crescut de aparitie al osteoporozei deoarece nivelul estrogenilor scade;
– operatiile; femeile care au avut anexectomie inainte de a implini 45 de ani (in special daca ambele ovarele au fost indepartate) vor avea oasele mult mai slabe;
– fracturi ale oaselor in tinerete; orice fractura face ca structura osului sa devina slaba, acesta pierzand din densitate;
– sedentarismul;
– lipsa vitaminei D;
– pierderea importanta in greutate
– alcoolismul
– fumatul
– utilizarea pe termen lung a corticosteriozilor;
– inhibitori de aromataza, folositi in tratarea cancerului de san;
– hipertiroidismul si hiperparatiroidismul;
– poliartrita reumatoida;
– hipogonadismul; un nivel scazut de testosteron la barbati, creste riscul lor de osteoporoza;
– tulburari digestive, cum ar fi boala Crohn, boli hepatice cronice sau boala celiaca
Cum putem preveni osteoporoza?
Este important sa avem o dieta bogata in calciu pentru a mentine oasele sanatoase. Ideal ar fi sa avem un aport zilnic de 1000 mg calciu. Cele mai bune surse de calciu sunt laptele si produsele lactate, cum ar fi branza si iaurtul dar si caisele uscate, smochinele, broccoli sau varza. Pe langa dieta, sportul este necesar unei conditii fizice bune, dar si pentru a diminua riscul cazaturilor prin intarirea muschilor.
Diagnosticarea osteoporozei presupune o serie de investigatii medicale pe care medicul de familie le poate recomanda, cum ar fi testarea densitatii osoase, screeningul pentru osteoporoza fiind recomandat tuturor femeilor peste 45 de ani si barbatilor peste 70 de ani. Daca densitatea osoasa este anormala, atunci sunt necesare investigatii complexe, in functie de simptomele prezentate. Medicul este cel care va recomanda aceste investigatii, pe baza simptomelor, dar si a istoricului familial.
Testele de diagnosticare sunt disponibile in cadrul compartimentului de Endocrinologie al Clinicii StarMedica.
Programari la numarul de telefon: 0361 426 926
[ourteam title=’Dr.Borsa Petruta’ cats=’endocrinologie’ usefilter=’1′ mode=’all’ /]