Cauta doctor

Ecografia cardiaca-esentiala pentru bolnavii cardiaci

6 octombrie 2016

Este o investigaţie noninvazivă ce analizează structura şi funcţia cordului cu ajutorul ultrasunetelor.

Ce reprezinta  o ecocardiografie?
Este principala metodă imagistică în cardiologie şi cea mai solicitată, permitand studierea şi vizualizarea amănunţită a tuturor structurilor cordului (cavităţile, valvele,septurile, muşchii). Datorită acesteia se  pot cunoaşte cu precizie parametrii care definesc atât funcţia de contracţie, cât şi funcţia de relaxare a inimii. Cu ajutorul ei, poate fi măsurată grosimea pereţilor inimii, pot fi vizualizate şi diagnosticate corect leziunile valvulare, congenitale, miocardice. Nu în ultimul rând, ecografia permite şi analizarea pericardului (a învelişului în care se găseşte inima), iar  o inflamaţie la nivelul acestuia poate fi usor depistata in unele cazuri.

Ca investigaţie, este valoroasă atât pentru stabilirea unui diagnostic iniţial, cat si urmarirea, aprecierea severităţii şi ghidarea tratamentului pentru majoritatea afecţiunilor cardiovasculare.
Întrucât utilizează ultrasunetele, ecocardiografia nu prezintă nici un risc pentru pacient, este nedureroasă, neinvazivă şi poate fi efectuată de câte ori aveţi nevoie (lucru pe care nu-l puteţi efectua la o tomografie computerizată, de exemplu). În plus, este recomandată oricărei persoane care are hipertensiune arterială, pentru a cunoaşte în ce măsură îi este afectată inima.Este folosită atât în urgenţele cardiovasculare, cât şi în bolile cronice.
Există mai multe moduri de examinare ecografică: ecografia în mod M, ecografia bidimensională, ecografia Doppler (pulsat, spectral şi color) şi ecografia tridimensională (3D). Toate aceste moduri dau informaţii complementare şi sunt folosite pentru o evaluare cardiacă completă, succesiv sau simultan.

Cand este indicat  sa efectuati o ecocardiografie?
Ecocardiografia este necesară în cazul în care simţiţi unul din simptomele:
– Dificultate în respiraţie, în repaus sau la efort;
– Oboseală excesivă;
– Umflarea picioarelor;
– Dureri toracice;
– Palpitaţii ale inimii;
– Dereglări de ritm cardiac.

Aceasta investigatie este disponibila in cadrul Clinicii StarMedica, avand in dotare un sistem de ultima generatie Acuson x300 produs de Siemens Healthcare.

Programarile se pot face la numarul de telefon 0361.426.926.

Dr. Paziuc Alexandru

Medic Specialist Cardiologie.

Posted in Diverse by StarMedica

Leave a Comment