Cauta doctor

Importanta Screening-ului Mamar

9 mai 2019

Este recomandat ca femeile sa mearga la un consult medical anual. In timpul consultatiei, medicul senolog trebuie sa efectueze un examen al sanilor pentru a verifica daca sunt modificari sau noduli. Examenul clinic al sanilor efectuat de catre medicul specialist reprezinta o parte importanta de depistare precoce a cancerului de san. Desi multi dintre nodulii mamari sunt descoperiti de catre femei prin auto-examinare, un medic experimentat poate depista o modificare care a trecut neobservata de catre pacienta.

Controlul urmareste:

  • simetria glandelor mamare in pozitie de repaos si cu mainile ridicate;
  • simetria bilaterala a a areolelor si a mameloanelor;
  • inspectia bilaterala a regiunilor axilare si a regiunilor supraviculare;
  • tegumentele trebuie sa aiba culoare si consistente normale, sa ramana suple, fara zone de tractiune asimetrica la ridicarea bratelor.

Palparea:

  • se palpeaza separat fiecare glanda mamara, fiecare cadran al sanului;
  • orice modificare de consistenta a tesutului mamar necesita investigatii suplimentare (ex. mamografie sau ecografie mamara). Clinic, se poate aprecia caracterul de benignitate sau malignitate al acestor modificari in multe cazuri;
  • palparea regiunilor axilare si supraviculare pentru a depista posibile adenopatii si tipul acestora: benign sau malign.

Daca a identificat vreun nodul, medicul va nota marimea, forma sau textura acestuia. De asemenea, va verifica daca nodulul se misca cu usurinta. Un nodul de consistenta tare, avand forma ciudata si care este atasat ferm in interiorul sanului, are un risc mai mare sa fie cancer. Totusi, orice nodul descoperit va trebui examinat ulterior cu ajutorul investigatiilor de diagnostic (mamografia sau ecografia mamara)

 

Posted in Diverse by StarMedica

Leave a Comment