Mamografia Digitala

Investigarea starii de sanatate a sanului se realizeaza cu ajutorul noii  tehnici radiologice digitale, care confera investigatiei doze foarte reduse de raze X.

Mamograful digital General Electric –  Pristina, existent in cadrul clinicii, este un echipament ultramodern, care utilizeaza tehnologie de ultima ora. Astfel, comprimarea sanului, in vederea obtinerii unei imagini de calitate, este mult mai redusa decat in cazul mamografului analog.

Mamograful digital utilizeaza o doza de radiere cu peste 50% mai mica fata de cea utilizata de un mamograf analog. In cazul mamografiei digitale, imaginile nu sunt surprinse pe film, ca si in cazul mamografiei analogice, ci sunt imagini digitalizate, prelucrate cu tehnica digitala

Astfel, sanul poate fi investigat intr-un mod foarte detaliat, iar zonele de interes pot fi marite foarte mult si vizualizate pe monitoarele de 5 milioane de pixeli, permitand de asemenea si prelucrarea imaginii prin modificarea contrastului si a luminozitatii.

Realizarea mamografiilor

Expunerea poate fi realizata in doua planuri diferite:  unul de sus in jos si unul lateral, pentru fiecare san, obtinandu-se patru imagini care confera o vedere tridimensionala a structurii acestuia.

Medicul sau tehnicianul radiolog va plasa sanul intre doua palete din plastic, cu ajutorul carora sanul este comprimat usor in vederea reducerii grosimii, cu scopul de a  obtine imagini clare si precise ale acestuia. Placile vor presa usor sanul cateva secunde, si-l vor aplatiza, astfel incat tesutul mamar sa poata fi vizualizat.

Unele paciente pot resimti un anumit disconfort la nivelul sanului investigat, dar procedura este nedureroasa si neinvaziva

De ce investigatie mamografica digitala?

Investigația este utilizată pentru diagnosticarea leziunilor mamare și a formațiunilor tumo

rale la nivelul sanilor si pentru a le diferentia pe cele maligne de cele benigne.

Este indicata tuturor femeilor de peste 40 de ani fara factor de risc si celor de peste 35 care prezinta factor de risc (au rude de gradul I cu cancer de san, ovar, etc). Examinarea mamografica regulata reprezinta cea mai buna metoda de a descoperi cancerul de san inainte de a aparea semne sau simptome evide

nte. Identificarea timpurie permite vindecarea bolii si interventia chirurgicala cu conservarea sanului.

Pentru femeile sub 40 de ani , datorita tesutului mamar dens, mamografia este recomandata numai ca examen complementar, dupa efectuarea in prealabil a unei ecografii mamare si numai daca se evidentiaza modificari suspecte.

Realizarea unei investigatii timpurie ajuta la detectarea modificarilor la nivelul sanului cu cativa ani inainte  de aparitia unor simptome sau semne detectabile la autoexaminare sau la examinarea clinica, intr-un stadiu incipient..

Pregatirea pentru Mamografie

Mamografia se poate efectua in orice zi a lunii, dar cel mai  potrivit moment este la o saptamana dupa menstruatie, cand sanii nu sunt durerosi.

Folosirea deodorantelor cu pulberi sau pudra la nivelul axilelor si sanilor in ziua efectuarii m

amografiei este contraindicata, putand denatura imaginea. Acestea pot conduce la aparitia unor puncte pe mamograma, asemenea calcificarilor.

Atentie: Mamografia nu se efectueaza la femeile insarcinate!

Clinică Satu Mare

Star Medica este o clinică medicală în Satu Mare, cu dotări de ultima generație care lucrează cu cei mai buni medici pentru a oferi servicii medicale de calitate maximă.

Rezultate Radiologie

Analize Medicale

Programare Online

0361426926 / 0771172087

Te așteptăm la sediul clinicii:


Punct de recoltare: