CardiologieCARDIOPATIE-ISCHEMICA-300x300

cardiopatie-ischemicaCardiopatia ischemica este boala cea mai frecventa si cea mai importanta cauza de deces pe plan mondial. Aceasta este caracterizata de îngustari ale vaselor de sânge care hrănesc muşchiul inimii, ducan astfel  la scaderea irigatiei, a fluxului de sange in miocard.
Cardiopatia ischemica poate fi dureroasa si si nedureroasa. Primele simptome sunt reprezentate cel mai frecvent de durerea toracica. Aceasta apare in general la efort si, de obicei, se opreste la incetarea efortului. Durerea are o durata scurta, de cateva minute. In cazurile mai severe durerea poate aparea in repaus, poate fi cu durata prelungita, ducand la infarct de miocard. In cazuri rare, durerea poate fi localizata si la nivelul abdomenului superior, insotoita de manifestari digestive: greata, varsaturi, de aceea uneori ea este confundata cu o boala digestiva, cand de fapt reprezinta o manifestare a unui infarct miocardic. Cardiopatia ischemica nedureroasa presupune aceeasi suferinta a miocardulu la care pericolul fenomenului in sine se asociaza cu riscul nedetectarii la timp.
Prin examene de laborator cum ar fi determinarile colesterolului (care reprezinta in termeni populari, grasimea care se depune pe vase), trigliceridelor (care reprezinta popular grasimea care circula prin vase), a lipidelor totale si imagistic reprezentate de electrocardiograma, ecografie cardiaca, angiografie si angiografie RMN precum si cu ajutorul testului de efort se stabileste diagnosticul corect in vederea unei conduite terapeutice adecvate.
In general un pacient cu suferinta cardiaca asociaza obezitate si dislipidemie, afectiuni ale rinchilor si nu in putine cazuri, diabet zaharat  precum si suferinte vasculare periferice precum insuficienta venoasa cronica sau insuficienta circulatorie vertebrobazilara datorita ingustarii vaselor de sange, provenite din depuneri aterosclerotic.
Riscul cardiopatiei ischemice creste cu inaintarea in varsta. Modificarile care duc la aceasta boala sunt in mare parte o consecinta a modului de viata, care se instituie din tinerete.
Cele mai importante simptome ale infarctului miocardic:
durerea precordiala – dureaza, de obicei, peste 10 minute;
ameteli;
respiratii scurte si frecvente ;
transpiratie;
batai de inima rapide sau neregulate;
greata sau voma.

Factori de risc in cardiopatie ischemica:
Hipertensiunea arteriala;
Nivelul crescut al colesterolului sanguin;
Fumatul;
Obezitatea;
Inactivitatea fizica;
Diabetul zaharat;
Stresul;
Sexul;
Ereditatea (istoric familial de boala cardiovasculara);
Varsta.

Procedurile de diagnosticare si tratare a cardiopatieie ischemice sunt disponibile in cadrul departamentului de Cardiologie al Clinicii StarMedica.
Programări la numarul de telefon: 0361 426926