Primul copil care a fost tratat cu insulina a fost Leonard Thompson, tratamentul i-a salvat viata si a deschis o perspectiva deosebit de pretioasa semenilor sai.
La acea vreme diabetul zaharat tip 1 era o boala letala.
“In 1921, profesorul Nicolae Paulescu anunta descoperirea insulinei in revista belgiana „Archives Internationales de Physiologie“. Pancreina, cum o numea el, provoca scaderea glicemiei, dar si a corpilor cetonici si a ureei in sangele cainilor care sufereau de diabet.
La distanta de doi ani, medicul Frederick Grant Banting si biochimistul John J.R. Macleod de la Universitatea din Toronto primeau Nobelul in fiziologie si medicina pentru aceeasi descoperire.
Insa, spre deosebire de profesorul Paulescu, canadienii au fost propusi Comisiei Nobel pentru aceasta distinctie. Cu alte cuvinte, pe Nicolae Paulescu nu l-a nominalizat niciunul dintre oamenii de stiinta care au primit invitatii in acest sens din partea Institutului Nobel.
Nu se poate pune problema ca medicul roman nu si-ar fi popularizat lucrarea, el pastrand legatura cu mediul academic francez, pe care il cunostea inca din perioada studiilor (Nicolae Paulescu a studiat medicina la Paris si a profesat ca asistent-chirurg la Spitalul Notre-Dame du Perpetuél Secours).
In 1916, Paulescu a obtinut un extras apos de pancreas care, injectat unui caine cu diabet, a dus la scaderea glucozei in sange.
Dupa primul razboi mondial, si-a reluat cercetarile si a reusit sa izoleze hormonul pancreatic antidiabetic, pe care l-a denumit pancreina.
– In perioada apilie – iunie 1921, a publicat patru articole despre aceste descoperiri la Paris, prin intermediul Sectiei Romane a Societatii de Biologie.
– O lucrare mai ampla pe aceasta tema a fost trimisa in iunie revistei Archives Internationales de Physiologie din Liege, Belgia si publicata in numarul din august din acelasi an.
– Metoda folosita de Paulescu pentru a izola extrasul pancreatic era similara celei descrise de biochimistul american Israel Simon Kleiner in doua articole, publicate in 1915 şi 1919 în Journal of Biological Chemistry.
Nu se stie daca Paulescu avea cunostinta de lucrarea cercetatorului evreu, cert este ca nu il mentioneaza ca referinta bibliografica.
– 1922 – Nicolae Paulescu si-a patentat descoperirea la Ministerul Industriei si Comertului.
Pancreina nu a fost folosita pentru uz uman in intervalul scurs pana la decernarea premiului Nobel.
– 1922 – canadienii Banting, Macleod, James Collip si Charles Best publica lucrarea cu care primii doi vor castiga Nobelul (ulterior au impartit banii impreuna cu Collip si cu Best).
Lucrarea analiza si efectele folosirii insulinei asupra omului – prima injectare a insulinei la om dateaza din 11 ianuarie 1922.”
[ourteam cats=’diabetologie’ usefilter=’1′ mode=’all’ /]