In practica medicala se spune ca exista patru mari factori de risc care ne ameninta sanatatea :
-hipertensiunea arteriala
– obezitatea
– diabetul zaharat
– colesterolul marit
De curand insa, specialistii au mai descoperit un nou factor de risc de interes major : toxina celulara numita homocisteina. Descoperita abia in anul 1992, homocisteina este considerata de catre medicii specialisti chiar mai periculoasa decat colesterolul, intrucat face sa creasca enorm riscul de infarct, dementa senila si accident vascular cerebral.
Homocisteina este un metabolit toxic, preluat in circuitul sanguin pe care organismul incearca sa-l neutralizeze, in acest sens fiindu-i indispensabile vitaminele B6, B12 si acidul folic. In zilele noastre oamenii se confrunta cu una dintre cele mai mari carente ale alimentatiei moderne : consumul de alimente cu aport scazut de substante bioactive. Tinerii consuma prea multe alimente tip fast-food, iar persoanele varstnice asimileaza din ce in ce mai greu vitaminele din alimentele ingerate. Consecinta este devastatoare : nivelurile homocisteinei urca in organism cu 10 % la fiecare 10 ani de viata.
Valorile crescute ale homocisteinei provoaca daune considerabile, in primul rand sistemului circulator. Cele mai noi studii confirma faptul ca in prezenta valorilor ridicate ale acestei toxine creste riscul de deces cu pana la 33 %
Bolile favorizate de homocisteina :
Accident vascular cerebral – Valorile crescute ale homocisteinei indica un risc major de accident vascular cerebral. Daca sunt readuse in limite normale, pericolul se diminueaza cu 82%.
Ateroscleroza – Chiar si o crestere usoara a nivelului homocisteinei sporeste de trei-patru ori riscul de formare a ateroamelor. Daca valoarea urca numai cu 5 micromoli/litru, pericolul de deteriorare a vaselor de sange este cu 80% mai mare la femei si cu 60% la barbati.
Cancer de colon – Cu cat este mai mare cantitatea de vitamina B6 prezenta in sange, cu atat se diminueaza riscul cancerului de colon. Studiile stiintifice dovedesc ca el se reduce cu pana la 49%.
Cancer de san – Femeile aflate in premenopauza, care ingereaza cantitati foarte mici de vitamina B12, prezinta un risc major de carcinom mamar.
Dementa senila – Cand valoarea homocisteinei depaseste 14 micromoli/litru, se dubleaza riscul de aparitie a maladiei Alzheimer.
Depresie – La femeile mai in varsta, lipsa vitaminei B12 dubleaza pericolul de declansare a unei depresii. Si carenta de acid folic provoaca o stare de deprimare profunda, afectand totodata capacitatea de concentrare si memorare.
Diabet – Bolnavii de diabet sunt deosebit de sensibili la cresterea nivelului de homocisteina. Le este afectat sistemul nervos si se produc tulburari ale circulatiei periferice, cum este asa-numitul „picior diabetic”.
Infarct – Surplusul de homocisteina sporeste riscul de infarct miocardic cu pana la 70%. In schimb, femeile care isi asigura un aport masiv de acid folic si vitamina B6 reduc riscul de infarct la jumatate.
Osteoporoza – Potrivit unui studiu al cercetatorilor din Boston, frecventa fracturilor de col femural este mai mare la femeile aflate la menopauza care au un nivel ridicat al homocisteinei.
Parkinson – Homocisteina distruge ireversibil anumiti receptori din creier, ceea ce favorizeaza aparitia maladiei Parkinson.
Tromboza – Homocisteina lezeaza peretii vaselor de sange, favorizeaza depunerile de colesterol „rau” (LDL) si sporeste riscul de obturare a vaselor. La o cincime din pacientele cu tromboza, homocisteina depaseste limita normala. Daca intr-o vena de la picior se desprinde un cheag de sange, se poate ajunge la temuta embolie pulmonara.