Cauta doctor

Noutati

10 iunie 2020
Testul Covid-19 Satu Mare - testare-covid-coronavirus

Testul serologic Elecsys Anti-SARS-CoV-2 (Roche) a fost aprobat pentru utilizare în statele care acceptă marca IVD CE (printre care și România și celelalte state europene) și în Statele Unite (procedura specială de urgență EUA). Acest test este capabil să identifice anticorpii specifici, formați de organism, în urma contactului cu virusul SARS-CoV-2. Testul poate fi efectuat cu ajutorul sistemelor de tip cobas e și conduce la rezultat în 18 minute.  Pot fi efectuate până la 300 de teste pe oră.

Testul Elecsys Anti-SARS-CoV-2 identifică prezența anticorpilor de tip IgM și IgG, direcționați contra nucleocapidei virale. Sensibilitatea testului a fost verificată cu probe prelevate de la pacienți cu COVID-19, confirmat prin testul diagnostic PCR. La 14 zile de la confirmarea PCR, sensibilitatea testului este de 100% (toate probele pozitive au fost identificate ca atare). În plus, printre pacienții testați ulterior, vindecați de COVID-19 (test PCR negativ), testul Elecsys Anti-SARS-CoV-2 continuă să identifice anticorpi (ceea ce ar sugera o seroconversie durabilă).

Specificitatea testului a fost verificată cu ajutorul probelor prelevate de la pacienți care nu au intrat în contact niciodată cu SARS-CoV-2 (probe prelevate înainte de decembrie 2019).  Specificitatea a fost de 99.81%, și de 100% la pacienții cu diagnostic confirmat PCR de infecție cu coronavirusurile care produc răceala comună – ceea ce demonstrează că nu există riscul de fals pozitivi printre persoanele care au intrat în contact cu alte specii de coronavirus (nu există cross-reactivitate).

Posted in Analize, Laborator by StarMedica
5 februarie 2020
Influenza-tip-A-B-C-star-medica

La debutul sezonului rece, îngrijorarea tuturor pare să fie gripa, mai ales în contextul epidemiilor din anii precedenți. Familiile cu copii mici, femeile gravide sau bătrânii cu boli cronice sunt cu atât mai predispuse la această îngrijorare, dar în aceeași măsură de preocupați de testul rapid pentru depistarea gripei.

Posted in Blog, Diverse, Laborator by StarMedica | Tags: , , , ,
20 august 2019

Grija pentru pacienți și profesionalismul echipei din care facem parte sunt caracteristici care stau la baza activității clinicii noastre.

Astfel, incepand cu luna august 2019 putem oferi pacientilor nostri investigatii tomografice decontate prin Casa de Asigurari de Sanatate.

Pentru detalii va rugam sa ne contactati telefonic sau direct la sediul nostru din Satu Mare, str. Lucian Blaga nr. 21.

Atentie: Examinarile se vor realiza in limita bugetului acordat!!!

Venim in ajutorul pacientilor care au nevoie de investigatii tomografice, prin acordarea de facilitati de plata, si prin preturi competitive.

Am creat pentru pacienti Pachete de Investigatii Tomografice, la preturi accesibile. Astfel, unul dintre cele mai cautate si avantajoase pachete este asa numita investigatie “Torace+Abdomen+Pelvis” cu substanta de contrast.

Ne gasiti pe B-dul Lucian Blaga nr. 21, Satu Mare, cu intrare direct din intersectie.

Apasa aici sa vezi direct locatia. https://goo.gl/maps/2ES23CF45Ahyajvv5 sau QVJJ+FH Satu Mare in google maps.

In cadrul clinicii STAR MEDICA gasiti un laborator de analize medicale de exceptie, echipat cu cele mai moderne echipamente.

O echipa medicala este la dispozitia pacientilor, cu diferite specializari, de la medicina de familie, pana la ginecologie, dermatologie, endocrinologie, etc.

Contacteaza-nela numerele de telefon din sectiunea  www.clinicastarmedica.ro/contact pentru mai multe detalii.

Posted in Diverse by StarMedica
17 iulie 2019

Ce Este o Scanare cu Computerul Tomograf  a “Oaselor”?  Scanarea Scheletului?  Scanarea Cervicala?

Tomografia computerizată (sau diagnosticarea cu Computerul Tomograf) este o procedură de diagnosticare neinvazivă si nedureroasă de diagnostic care utilizează o combinație deși tehnologie computerizata pentru a produce imagini orizontale sau axiale (numite felii / slides – in engleza) ale corpului.

O scanare CT prezintă imagini detaliate ale diferitelor părți ale corpului, inclusiv oasele, mușchii, grăsimile și organele. Scanările CT sunt mult mai detaliate decât scanarile cu razele X standard, cu aparatele Rx.

În scanarea cu echipamentele Rx – standard, un fascicul de energie se îndreaptă spre partea corpului care se vrea a fi scanată. O placă  speciala de captare a radiațiilor emise, capteaza variațiile fasciculului de energie după ce trece prin piele, oase, mușchi și alte țesuturi. Deși multe informații pot fi obținute dintr-o raze X standard, nu sunt disponibile foarte multe detalii despre organele interne și alte structuri.

În tomografia computerizată, fasciculul de raze X se mișcă într-un cerc în jurul corpului. De aici este si forma specifica a unui Computer Tomograf. Acest lucru permite colectarea mai multor imagini ale aceluiași organ sau structură. Informațiile sunt colectate ajutorul unui colector de  raze X sunt trimise unui computer care interpretează datele și le afișează într-o formă bidimensională (2D) sau tridimensionala pe un monitor special. Imaginile rezultate, pot fi reconstruite tridimensional, pot fi salvate pe suport electronic, astfel ca se păstrează informațiile pentru mai multe citiri, sau în timp fara a fi alterate sau distruse, elementele scanate pot fi masurate, se pot determina densitati, etc.

Diagnosticarea cu Computerul Tomograf poate fi realizată cu sau fără substanta de “contrast”.

In cazul unui C.T. osos, se utilizeaza mai rar substanta de contrast, datorita densitatii mai  mari a oaselor, față de tesuturi.

Posted in Blog, Diverse by StarMedica
6 iunie 2019

Viața Fiecarei Femei Este un Univers Unic!

Momentul Diagnosticului Face Diferența!

Cancerul de Sân nu Discriminează!

Statisticile spun că una din opt femei va face cancer de sân de-a lungul vremii!!!


Te poti baza pe expertiza noastră atunci când:

 • Trebuie sa faci mamografia de screening,
 • Ți-ai descoperit un nodul de sân în timpul autocontrolului,
 • Constați o tumefiere totală sau partială a unui sân,
 • Constați încretirea pielii sau aparitia unei cruste la nivelul sânului,
 • Constați o reactie a pielii la nivelul unei zone a sânului,
 • Constați o senzație de durere la oricare dintre sâni, la nivelul mamelonului sau a zonei axilei, fără a fi legate de menstruație,
 • Ai o iritatie în jurul mamelonului sau aparitia unei cruste la nivelul mamelonului,
 • Constați retragerea mamelonului spre interior,
 • Ai secreții mamelonare (altele decat laptele matern) aparute spontan, hemoragice sau incolore în special unilaterale.

 

Ai Acum la Dispozitie 

Centru de Diagnostic al Patologiei Mamare

în Cadrul Clinicii “Star Medica” – Satu Mare.

Posted in Blog, Imagistica by StarMedica
31 mai 2019

Clinica Star Medica obține certificarea ISO 9001:2015 pentru sistemul de management al calitățiidepartamentul imagistică.

Astfel, alături de Acreditarea Specifica Laboratoarelor de Analize Medicale, conform standardului ISO 15189, prin obținerea certificării ISO 9001:2015 ne exprimăm înca o dată angajamentul nostru  continuu față de calitatea serviciilor medicale prestate și excelentă.

Sistemul de management  este  certificat în conformitate cu standardul ISO 9001:2015 emis de Organizația Internationala pentru Standardizare, standard acceptat în întreaga lume pentru sistemele de management a calitătii.

În vederea obținerii Certificatului ISO 9001,  departamentul de imagistică a Clinicii Star Medica s-a supus unui proces riguros de audit realizat de un organism de certificare independent de terță parte.

Certificarea s-a realizat cu unul dintre cele mai prestigioase organisme de certificare din România și totodată din Europa, Rina Simtex.

Certificările ISO 9001 atesta performanța clinicii Star Medica in vederea  îmbunătățirii continue a calității serviciilor medicale, îndeplinirea cerințelor de reglementare și creșterea satisfacției și mulțumirii pacienților.

Această certificare demonstrează că sistemele și procedurile interne de management al calității îndeplinesc cerințele riguroase stipulate de ISO și subliniază angajamentul clinicii Star Medica de a-și îmbunătați continuu procesele, procedurile și serviciile medicale oferite pacienților.

Clinica Star Medica  este unul dintre furnizori importanți de servicii medicale din judetul Satu Mare, punând la dispoziția pacientilor săi un laborator imagistic dotat cu cele mai performante echipamente – Computerul Tomograf Revolution Act, de la General Electric  Divizia Medicala si Mamograful Digital Pristina, de la acelasi furnizor; un laborator de ultima generatie pentru realizarea analizelor medicale, si o echipa de medici profesioniști în cadrul cabinetelor medicale specializate.

“Obținerea certificării este o dovadă pozitivă a angajamentului asumat în privința îmbunătățirii continue a calitatii și a serviciilor medicale”

Clinica Star Medica  continua sa ridice stacheta pentru a obtine cele mai inalte niveluri ale serviciilor medicale prestate si ale performantei acestora.

Dedicarea de care da dovada Clinica Star Medica prin intermediul angajatilor în implementarea politicilor, practicilor și procedurilor de talie mondială ne consolidează capacitatea de a le oferi pacienților nostri servicii medicale de calitate la prețuri competitive.

Posted in Calitate, Diverse by StarMedica
10 mai 2019

Care sunt beneficiile unei examinari prin scanare CT?

Tomografia computerizată (scanarea CT sau CAT) se situează in top cinci evoluții medicale din ultimii 50 de ani, potrivit celor mai multe studii in domeniu.  Scanarea CT s-a dovedit a fi atât de valoroasa in lumea medicala in ce priveste diagnosticarea, incat Premiul Nobel pentru Medicină din 1979 a fost acordat inventatorilor acesteia.

Cum functioneaza scanarea CT?

Atât tomografia CT, cât și radiografiile convenționale fac fotografii ale structurilor interne ale corpului.

În radiografia cu raze X convenționale, structurile se suprapun, de exemplu, coastele acoperă plămânul și inima, in acest fel organelle de interes sunt adesea ascunse de alte organe sau oase, ceea ce face ca diagnosticul să fie dificil.

Într-o imagine CT, structurile suprapuse sunt eliminate, ceea ce face ca structura organelor interne să fie mult mai evidentă.

În timpul scanarii CT, un tub cu raze X se rotește în jurul pacientului, astfel încât imagini multiple sunt colectate mai multe din mai multe unghiuri. Aceste imagini sunt stocate într-un computer care le analizează si care creeaza o imagine nouă in care structurile care se suprapun sunt eliminate.

Imaginile CT permit radiologilor și altor medici să identifice organele interne, să le vadă forma, dimensiunea, densitatea și textura. Aceste informații detaliate pot fi utilizate pentru a determina dacă există o problemă medicală, precum și amploarea și localizarea exactă a acesteia, cat si alte detalii importante cu privier la functionarea organelor interne.

O scanare CT in urma careia se constata ca nu exista nici o anomalie medicala la examinarea CT este si aceasta extrem de utila pentru medic in punerea unui diagnostic corect intrucat se pot elimina din start anumite afectiuni.

Scanerele tomografice modern ca de exemplu Revolution Act’s de la General Electric, echipament detinut de catre Clinica Star Medica, obțin aceste informații/imagini în câteva secunde – uneori în fracții de secundă – în funcție de examinare.

Beneficiile examinarilor CT

Beneficiile CT includ gestionarea medicală mai eficientă prin:

 • Stabilirea exacta daca este sau nu necesara o intervenție chirurgicala
 • Reducerea numarului de intervenții chirurgicale exploratorii
 • Imbunatatirea diagnosticului si tratamentului cancerului
 • Reducerea duratei spitalizărilor
 • Ghidarea eficienta a tratamentului unor afecțiuni cum ar fi leziunile de diversa natura, bolile cardiace și a accidentelor vasculare cerebrale
 • Internarea imediata a pacienților în sectiile medicale adecvate, cum ar fi de exemplu ATI

In examinarea CT pacienții pot fi scanați rapid, astfel încât medicii să poată evalua rapid starea lor. Operația de urgență poate fi uneori necesară pentru a opri sângerarea internă.

Imaginile CT arată chirurgilor exact locul unde sa actionize chirurgical. Fără aceste informații, succesul intervenției chirurgicale este mult compromis.

Riscul expunerii la radiații la CT este foarte mic în comparație cu beneficiile unei intervenții chirurgicale bine planificate. Scanarea CT oferă informații medicale diferite de alte examinări imagistice, cum ar fi ultrasunetele, RMN, SPECT, PET sau RMN. Fiecare tehnica de imagistica are avantaje si limitari.

 

Principalele avantaje ale CT sunt:

 • obținerea rapidă a imaginilor
 • obtinerea unei multitudini de informații clare și specifice
 • vizualizarea unei mari părți a corpului la o singura examinare

Nicio altă procedură de imagistică nu combină aceste avantaje într-o singură expunere.

 

Posted in Imagistica by StarMedica
9 mai 2019

Este recomandat ca femeile sa mearga la un consult medical anual. In timpul consultatiei, medicul senolog trebuie sa efectueze un examen al sanilor pentru a verifica daca sunt modificari sau noduli. Examenul clinic al sanilor efectuat de catre medicul specialist reprezinta o parte importanta de depistare precoce a cancerului de san. Desi multi dintre nodulii mamari sunt descoperiti de catre femei prin auto-examinare, un medic experimentat poate depista o modificare care a trecut neobservata de catre pacienta.

Controlul urmareste:

 • simetria glandelor mamare in pozitie de repaos si cu mainile ridicate;
 • simetria bilaterala a a areolelor si a mameloanelor;
 • inspectia bilaterala a regiunilor axilare si a regiunilor supraviculare;
 • tegumentele trebuie sa aiba culoare si consistente normale, sa ramana suple, fara zone de tractiune asimetrica la ridicarea bratelor.

Palparea:

 • se palpeaza separat fiecare glanda mamara, fiecare cadran al sanului;
 • orice modificare de consistenta a tesutului mamar necesita investigatii suplimentare (ex. mamografie sau ecografie mamara). Clinic, se poate aprecia caracterul de benignitate sau malignitate al acestor modificari in multe cazuri;
 • palparea regiunilor axilare si supraviculare pentru a depista posibile adenopatii si tipul acestora: benign sau malign.

Daca a identificat vreun nodul, medicul va nota marimea, forma sau textura acestuia. De asemenea, va verifica daca nodulul se misca cu usurinta. Un nodul de consistenta tare, avand forma ciudata si care este atasat ferm in interiorul sanului, are un risc mai mare sa fie cancer. Totusi, orice nodul descoperit va trebui examinat ulterior cu ajutorul investigatiilor de diagnostic (mamografia sau ecografia mamara)

 

Posted in Diverse by StarMedica
2 februarie 2017

Informeaza-te si prelungeste-ti viata!

Afla ce varsta au arterele tale, GRATUIT, in perioada 03-17 februarie 2017 la clinica StarMedica.

Te asteptam de luni pana vineri intre orele 10:00- 16:00 pe Bulevardul Lucian Blaga nr.21, pentru a afla mai multe informatii despre sanatatea inimii si arterelor tale.

În cazul  măsurătorilor cu rezultate peste limitele normale vom recomanda pacienților să se prezinte la un profesionist din domeniul medical (medic de familie sau medic specialist) pentru a primi o evaluare calificată și completă a stării de sănătate.

 

 

 

Reguli de baza pentru determinarea corecta a varstei arteriale:

 • Inainte de masurare cu 3 ore nu consumati mese copioase, cafeina si nu fumati, iar cu 10 ore inainte de masurare nu consumati alcool.
 • In timpul masurarii nu vorbiti si nu va miscati.
 • In general, rezultatele de incredere sunt obtinute cu pacientii relaxati. Evitati activitatile stresante inainte de masurare.

 

Pentru determinarea varstei vasculare este utilizat un dispozitiv oscilometric care masoara viteza de propagare a undei de puls aortice numita si velocitatea undei de puls, combinat cu masuratori ale altor parametri vasculari centrali si a tensiunii arteriale periferice.

Viteza de propagare a undei de puls aortice este principalul parametru de evaluare a rigiditatii arteriale (stifness), cresterea acesteia reflectand rigiditatea aortica.

Rigiditatea arteriala (stiffness-ul) este considerata in prezent un indicator de risc cardiovascular independent de factorii de risc clasici (obezitate, sindrom metabolic, diabet, fumat, dislipidemie, varsta etc.) si are totodata un rol prognostic al afectiunilor cardiovasculare.

Masurarea varstei arteriale prin determinarea velocitatii undei de puls si a altor parametri vasculari centrali si periferici reprezinta cea mai simpla si non invaziva metoda de determinare a rigiditatii arteriale, permite detectarea aterosclerozei subclinice si urmarirea progresiei bolilor cardiovasculare.

Masuratorile se realizeaza cu un echipament validat si certificat de institutii europene acreditate in acest sens.

Aparatul furnizeaza urmatorii parametrii dupa aproximativ 3 minute de masurare:

Parametrii vasculari periferici (Peripheral Blood Pressure)

 • Presiunea sistolica (Systolic)
 • Presiunea diastolica (Diastolic)
 • Presiune medie arteriala (MAP)
 • Presiunea undei de puls brahiala (Pulse Pressure PP)

Parametrii vasculari centrali (Central Blood Pressure)

 • Presiune sistolica centrala (Systolic)
 • Presiunea diastolica centrala (Diastolic)
 • Presiunea pulsului din aorta (PPao)
 • Amplificarea presiunii pulsului (PP Amplification)
 • Frecventa cardiaca (Heart Rate)

Parametrii hemodinamici (Hemodynamics)

 • Rezistenta vasculara periferica (Peripheral Resistance)
 • Debitul cardiac (Cardiac Output)
 • Volumul bataie (Stoke Volume)
 • Indexul cardiac (Cardiac Index)

Parametrii de rigiditate arteriala

 • Presiunea de augmentatie (Augmentation Pressure)
 • Indicele de augmentatie normalizat la frecventa cardiaca 75/min (Augmentation Index @75)
 • Coeficientul de reflexie (Reflection Coefficient)
 • Velocitatea undei de puls la nivel aortic (Pulse Wave Velocity)

Masurarea varstei arteriale prin determinarea acestor parametri permite instituirea masurilor de profilaxie primara si secundara a bolilor cardiovasculare, fiind un test util atat pentru persoanele cu risc cardiovascular crescut cat si pentru persoanele deja diagnosticate cu hipertensiune arteriala sau alte afectiuni cardiovasculare.

Pentru pacientii cu valori ridicate sau patologice la determinarea varstei arteriale este indicata examinarea fundamentala a riscului cardiovascular.

 

 • Aceste masuratori oferite pacientilor prin Clinica StarMedica, au ca scop  evaluarea preventiva de risc cardiovascular si nu înlocuieste consultul medical.
Posted in Diverse by StarMedica | Tags: , ,
20 decembrie 2016

In practica medicala se spune ca exista patru mari factori de risc care ne ameninta sanatatea :

-hipertensiunea arteriala

– obezitatea

– diabetul zaharat

– colesterolul marit

De curand insa, specialistii au mai descoperit un nou factor de risc de interes major : toxina celulara numita homocisteina. Descoperita abia in anul 1992, homocisteina este considerata de catre medicii specialisti chiar mai periculoasa decat colesterolul, intrucat face sa creasca enorm riscul de infarct, dementa senila si accident vascular cerebral.

Homocisteina este un metabolit toxic, preluat in circuitul sanguin pe care organismul incearca sa-l neutralizeze, in acest sens fiindu-i indispensabile vitaminele B6, B12 si acidul folic. In zilele noastre oamenii se confrunta cu una dintre cele mai mari carente ale alimentatiei moderne : consumul de alimente cu aport scazut de substante bioactive. Tinerii consuma prea multe alimente tip fast-food, iar persoanele varstnice asimileaza din ce in ce mai greu vitaminele din alimentele ingerate. Consecinta este devastatoare : nivelurile homocisteinei urca in organism cu 10 % la fiecare 10 ani de viata.

Valorile crescute ale homocisteinei provoaca daune considerabile, in primul rand sistemului circulator. Cele mai noi studii confirma faptul ca in prezenta valorilor ridicate  ale acestei toxine creste riscul de deces cu pana la 33 %

Bolile favorizate de homocisteina :

Accident vascular cerebral – Valorile crescute ale homocisteinei indica un risc major de accident vascular cerebral. Daca sunt readuse in limite normale, pericolul se diminueaza cu 82%.

Ateroscleroza – Chiar si o crestere usoara a nivelului homocisteinei sporeste de trei-patru ori riscul de formare a ateroamelor. Daca valoarea urca numai cu 5 micromoli/litru, pericolul de deteriorare a vaselor de sange este cu 80% mai mare la femei si cu 60% la barbati.
Cancer de colon – Cu cat este mai mare cantitatea de vitamina B6 prezenta in sange, cu atat se diminueaza riscul cancerului de colon. Studiile stiintifice dovedesc ca el se reduce cu pana la 49%.
 Cancer de san – Femeile aflate in premenopauza, care ingereaza cantitati foarte mici de vitamina B12, prezinta un risc major de carcinom mamar.
Dementa senila – Cand valoarea homocisteinei depaseste 14 micromoli/litru, se dubleaza riscul de aparitie a maladiei Alzheimer.
 Depresie – La femeile mai in varsta, lipsa vitaminei B12 dubleaza pericolul de declansare a unei depresii. Si carenta de acid folic provoaca o stare de deprimare profunda, afectand totodata capacitatea de concentrare si memorare.
Diabet – Bolnavii de diabet sunt deosebit de sensibili la cresterea nivelului de homocisteina. Le este afectat sistemul nervos si se produc tulburari ale circulatiei periferice, cum este asa-numitul “picior diabetic”.
 Infarct – Surplusul de homocisteina sporeste riscul de infarct miocardic cu pana la 70%. In schimb, femeile care isi asigura un aport masiv de acid folic si vitamina B6 reduc riscul de infarct la jumatate.

Osteoporoza – Potrivit unui studiu al cercetatorilor din Boston, frecventa fracturilor de col femural este mai mare la femeile aflate la menopauza care au un nivel ridicat al homocisteinei.
Parkinson – Homocisteina distruge ireversibil anumiti receptori din creier, ceea ce favorizeaza aparitia maladiei Parkinson.
Tromboza – Homocisteina lezeaza peretii vaselor de sange, favorizeaza depunerile de colesterol “rau” (LDL) si sporeste riscul de obturare a vaselor. La o cincime din pacientele cu tromboza, homocisteina depaseste limita normala. Daca intr-o vena de la picior se desprinde un cheag de sange, se poate ajunge la temuta embolie pulmonara.

Testarea nivelului seric al homocisteinei este disponibila in cadrul laboratorului de analize medicale al Clinicii StarMedica.

Posted in Analize, Laborator by StarMedica | Tags: , , ,