rmn-satu-mare-star-medica-clinica

O scanare IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) este o tehnica nedureroasa care are avantajul de a evita folosirea razelor X, expunerea la radiatii. Nu exista efecte secundare cunoscute ale unei scanari RMN. Beneficiile unei scanari RMN se refera la exactitatea in detectarea anomalii structurale, de compozitie si de functionare ale corpului si la faptul ca poate fi repetata de oricate ori este nevoie fara contraindicatii.
O scanare IRM – Rezonanta Magnetica Nucleara – este o tehnica a imagisticii medicale care utilizeaza campul magnetic puternic, undele radio si un computer pentru a produce imagini ale structurilor corpului. Scanerul pentru Imagistica prin Rezonanta Magnetica(IRM) este un tub inconjurat de un magnet de dimensiuni apreciabile de forma cilindrica. Pacientul este plasat pe un pat mobil care se introduce in magnet.

Principiile de baza ale explorarii imagistice prin rezonanta magnetica se bazeaza pe fenomenele studiate de fizica particulelor. In momentul in care asupra atomilor de hidrogen actioneaza un camp magnetic puternic, acestia se “aliniaza” spre o anumita directie. Apoi acestia sunt expusi unor impulsuri de unde radio. Acest lucru produce o reorientare. Timpul de revenire la directia initiala difera de la un tesut la altul, oferind medicilor o cale de a le deosebi unele de altele, astfel putand sa se deosebeasca structurile anatomice intre ele. Receptorul scanerului IRM detecteaza toate aceste schimbari, informatiile fiind procesate de catre un computer pentru a fi elaborata o imagine.

Pentru unele patologii sunt folosite substante de contrast, cum ar fi gadoliniu, pentru a da detalii suplimentare in legatura cu procesul patologic.

Un IRM poate fi folosit ca o metoda extrem de precisa de detectare a proceselor patologice in tot corpul.

  • Cerebral – evalueaza in detaliu anatomia Sistemului Nervos Central (SNC) si detecteaza cele mai mici modificari. Se utilizeaza pentru evaluarea vaselor sangvine, a parenchimului cerebral, urechii medii si interne etc.
  • Coloana vertebrala – se investigheaza foarte bine prin IRM, aceasta metoda dand informatii foarte precise despre discurile intervertebrale, nervii spinali, integritatea corpurilor vertebrale, a ligamentelor si a meningelor. De asemenea, in cazuri patologice, aceasta metoda caracterizeaza foarte bine modificarile produse si extensia lor, fiind o unealta foarte utila pentru neurochirurgi, neurologi si in recuperarea neuromotorie.
  • IRM-ul de san – reprezinta o investigatie de mare ajutor in evaluarea si diagnosticul pozitiv al complexei patologii mamare. Pacientele sunt investigate in anumite conditii, in functie de perioada ciclului menstrual. De asemenea, IRM-ul de san este o investigatie foarte importanta pentru depistarea cancerului de san.
  • Gatul – contine multe elemente viscerale ce pot fi investigate facil prin RMN.
  • Cardiac – IRM-ul cardiac evalueaza in amanuntime morfologia si functionalitatea cordului.
  • IRM-ul articular – este foarte util in caracterizarea mijloacelor de unire, cartilaje de acoperire, meniscuri, ligamente, tendoane si a segmentelor osoase ce participa la alcatuirea articulatiei si detecteaza modificari cum ar fi rupturi de tendoane, ligamente, menisc, intinderi ligamentare, acumulare fluida, edem, bursite etc.
  • Abdomen – tehnica de imagistica prin Rezonanta Magnetica Nucleara ofera informatii valoroase despre organele abdominale, in special cele parenchimatoase, glande, vase sangvine, ganglioni limfatici abdominali. Este o metoda de caracterizare superioara a structurii organelor, fata de Tomografia Computerizata (CT) sau Ecografie, dar trebuie mentionat ca aceste metode sunt pana la urma complementare si fiecare metoda ofera informatii precise, dar specifice.

Clinică Satu Mare

Star Medica este o clinică medicală în Satu Mare, cu dotări de ultima generație care lucrează cu cei mai buni medici pentru a oferi servicii medicale de calitate maximă.

Rezultate Radiologie

Analize Medicale

Programare Online

0361426926 / 0771172087

Te așteptăm la sediul clinicii:


Punct de recoltare: