Ce este CT ( Computer Tomograf)
Este un echipament medical care, cu ajutorul razelor X, realizeaza imagini tomografice. Acestea sunt procesate prin intermediul tehnicii informatice, in vederea obtinerii imaginilor structurilor anatomice ale corpului uman.
Cum functioneaza?
Functionarea CT se bazeaza pe doua principii:
-masurarea atenuarii unui fascicul de raze X ce traverseaza un corp si calculul coeficientului sau de atenuare, deci a densitatii sale radiologice,
– reconstructia imaginii unui obiect plecand de la proiectiile sale diferite, realizand astfel o reproducere bidimensionala a realitatii tridimensionale.
Echipamentul emite raze X, care strabat corpul uman, pentru realizarea unei imagini compuse. In timpul investigatiei CT, sursa de raze X se roteste in jurul corpului, pentru colectarea de imagini din unghiuri diferite.
Expunerile astfel obtinute se reconstituie prin intermediul computerului, intr-o imagine digitala detaliata a anatomiei corpului, sau a portiunii de corp expuse. Rezultatul expunerii cu ajutorul CT este o imagine detaliata a structurii interne.
Fata de investigatiile tomografice clasice, cu ajutorul prelucrarii imaginii prin tehnica computerizata, se obtin reconstructii ale organelor in toate cele trei planuri, respectiv 3D.
Cum se realizeza investigatia
Examinarea CT este o metoda de investigare si diagnosticare rapida si nedureroasa.
Tomografia computerizata (CT) se va face doar la recomandarea scrisa a medicului si este contraindicata in timpul sarcinii.
Exista doua tipuri de proceduri: investigatii native (fara administrare de substanta de constrast) si investigatii cu substanta de contrast. Materialul de contrast este o substanta iodata, care se administreaza fie pe cale intravenoasa, fie pe cale orala. Rolul substantei de contrast administrata pe cale orala este de opacifiere. Substanta de contrast administrata intravenos are rol de a evidentia arborele circulator, respectiv posibilele leziuni patologice.
Administrarea substantei de contrast se realizeaza cu unul dintre cele mai performate echipamente – injectomat Medrad Salient de la BAYER.
Aparatul General Electric – Revolution Art, existent in cadrul clinicii, este tip – multislice – si permite scanarea de zone extinse din corp intr-un timp foarte scurt. Tehnologia de ultima generatie reduce doza de radiatie la minim.
In timpul examinarii, pacientul este pozitionat pe masa glisanta a echipamentului, atasata scanner-ului CT (dispozitivul de forma circulara). Scanner-ul CT trimite raze X prin zona corpului care este expusa. Fiecare rotatie a scanner-ului ofera o imagine in sectiune transversala a regiunii examinate. Toate imaginile sunt procesate de catre computer; ele pot fi imprimate si scrise pe un CD.