Ce este CT ( Computer Tomograf)

Este un echipament medical care, cu ajutorul razelor X, realizeaza imagini tomografice. Acestea  sunt procesate prin intermediul tehnicii informatice, in vederea obtinerii imaginilor structurilor anatomice ale corpului uman.

Cum functioneaza?
Functionarea CT se bazeaza pe doua principii:

-masurarea atenuarii unui fascicul de raze X ce traverseaza un corp si calculul coeficientului sau de atenuare, deci a densitatii sale radiologice,

– reconstructia imaginii unui obiect plecand de la proiectiile sale diferite, realizand astfel o reproducere bidimensionala a realitatii tridimensionale.

Echipamentul  emite raze X, care strabat corpul uman, pentru realizarea unei imagini compuse. In timpul investigatiei CT, sursa de raze X se roteste in jurul corpului, pentru colectarea de imagini din unghiuri diferite.

Expunerile astfel obtinute se reconstituie prin intermediul computerului, intr-o imagine digitala detaliata a anatomiei corpului, sau a portiunii de corp expuse. Rezultatul expunerii cu ajutorul CT este o imagine detaliata a structurii interne.

Fata de investigatiile tomografice clasice, cu ajutorul prelucrarii imaginii prin tehnica computerizata, se obtin reconstructii ale organelor in toate cele trei planuri, respectiv 3D.

 

Cum se realizeza investigatia

Examinarea CT este o metoda  de investigare si diagnosticare  rapida si nedureroasa.

Tomografia computerizata (CT) se va face doar la recomandarea scrisa a medicului si este contraindicata in timpul sarcinii.

Exista doua tipuri de proceduri: investigatii native (fara administrare de substanta de constrast) si investigatii cu substanta de contrast. Materialul de contrast este o substanta iodata, care se administreaza fie pe cale intravenoasa, fie pe cale orala. Rolul substantei de contrast administrata pe cale orala este de opacifiere. Substanta de contrast administrata intravenos are rol de a evidentia arborele circulator, respectiv posibilele leziuni patologice.

Administrarea substantei de contrast se realizeaza cu unul dintre cele mai performate echipamente – injectomat Medrad Salient de la BAYER.

Aparatul General Electric – Revolution Art, existent in cadrul clinicii, este tip – multislice – si permite scanarea de zone extinse din corp intr-un timp foarte scurt. Tehnologia de ultima generatie reduce doza de radiatie la minim.

In timpul examinarii,  pacientul este pozitionat pe masa glisanta a echipamentului, atasata scanner-ului CT (dispozitivul de forma circulara). Scanner-ul CT trimite raze X prin zona corpului care este expusa. Fiecare rotatie a scanner-ului ofera o imagine in sectiune transversala a regiunii examinate. Toate imaginile sunt procesate de catre computer; ele pot fi imprimate si scrise pe un CD.

Beneficii ale examinarii CT

Examinarea are loc in timp real, fiind nedureroasa si neinvaziva. Este de scurta durata timpul variind intre 10 si 20 de minute pentru o scanare CT completa.

Este o metoda de diagnosticare precisa asupra structurilor interne ale corpului, si poate detecta de urgenta leziuni interne.

Permite explorarea pacientilor cu dispozitive medicale ce nu pot beneficia de diagnostic prin examen RMN si este mai putin sensibila la miscare decat examinarea prin RMN.

Riscuri ale examinarii CT

Riscurile aferente unei investigatii CT sunt reduse.

Substanța de contrast, in unele cazuri, poate induce o senzație de căldură și apariția unui gust metalic în gură; unii pacienți pot avea dureri de cap sau stare de greață

Substanța de contrast poate provoca reacții alergice.

Este o metodă de diagnostic iradiantă (este folosită doza minimă de radiație), iar medicul trebuie informat cu privire la numărul expunerilor la radiații anterioare ale pacientului

La o tomografie computerizată se foloseşte o doză mică de raze X, acesta fiind motivul pentru care este contraindicată gravidelor. Cu toate acestea, medicii spun că iradierea din timpul unui CT este echivalentă cu cea produsă în timpul unui zbor cu avionul.

Examinare CT sau RMN?

Investigatia prin intermediul CT si investigatia prin  rezonanta magnetica se completeaza reciproc, oferind informatii prin diferite metode de abordare.

Tomografia computerizată este mai ieftină, mai rapidă, ușor de tolerat de pacienți și poate fi utilizată pentru a obține imagini clare din oricare parte a corpului și pentru a evidenția tumori, anevrisme, chisturi, fibroze sau noduli.

În schimb, țesuturile moi se văd mai bine la o investigație RMN și pot fi identificate mai ușor leziunile mici și structurile vasculare fine.

RMN-ul foloseste in loc de radiatii un camp electromagnetic.

CT-ul este examenul de prima intentie în afectiunile traumatice (fracturi osoase, hematoame intracraniene) si în explorarea toracica. În schimb, RM-ul este de preferat în patologia neurologica, vasculara si musculo-scheletala.

 

Care este modul de realizare a investigatiei CT

Examinarea este efectuată de un tehnician radiolog, iar imaginile vor fi interpretate de către medicul radiolog.

Pacientul trebuie să înlăture bijuteriile, alte obiecte metalice și hainele, urmând să primească un halat cu care va intra în camera unde va avea loc examinarea.

Pe durata examinării, pacientul va sta întins pe masa tomografului, care va aluneca în interiorul scannerului, care  se va roti în jurul corpului si asfel va prelua imaginile.

In timpul efectuării procedurii de scanare, pacientul trebuie să rămână nemișcat și va fi supravegheat de către tehnician din camera de comanda. Pacientul poate discuta cu tehnicianul prin intermediul sistemului de comunicatii al CT-ului.

Imaginile colectate de catre CT sunt transformate in sistem digital și transmise unei statii de procesare care reconstituie informatiile.

Imaginile si diagnosticul, respectiv  interpretarea data de catre medicul radiolog vor fi salvate pe CD/DVD si vor fi inmanate pacientului.

 

Ce acte trebuie sa aiba si ce informatii trebuie sa comunice pacientul in ziua investigatiei?

Investigația CT  se efectuează doar la indicația medicului, iar in ziua realizarii investigatiei cu computerul tomograf, va trebui sa aiba asupra lui:

-Act de identitate

-Trimitere de la medicul curant

-Lista cu medicamentele pe care le ia în mod obișnuit

-Istoric medical (examinările precedente care pot include radiografii sau ecografii)

-Analize de sânge

-In cazul investigațiilor la nivelul tractului urinar, sunt necesare analize de uree și creatinină.

Pacientul trebuie sa comunice urmatoarele informatii:

-In cazul femeilor, sarcina sau posibila sarcina

-Daca alapteaza

-Daca este alergic la un medicament, inclusiv la substata de contrast

-Daca sufera de vreo afectiunie cardiaca, diabet zaharat, afectiune renala, astm, afectiuni ale glandei tiroide sau mielom multiplu

-Daca a mai realizat vreo radiografie

-Daca s-a utilizat bariul sau daca s-a administrat vreun tratament care contine bismut in ultimele patru zile (bariul si bismutul sunt vizibile pe radiograii si fac dificil procesul de interpretare.

Clinică Satu Mare

Star Medica este o clinică medicală în Satu Mare, cu dotări de ultima generație care lucrează cu cei mai buni medici pentru a oferi servicii medicale de calitate maximă.

Rezultate Radiologie

Analize Medicale

Programare Online

0361426926 / 0771172087

Te așteptăm la sediul clinicii:


Punct de recoltare: