Care sunt beneficiile unei examinari prin scanare CT?
Tomografia computerizată (scanarea CT sau CAT) se situează in top cinci evoluții medicale din ultimii 50 de ani, potrivit celor mai multe studii in domeniu. Scanarea CT s-a dovedit a fi atât de valoroasa in lumea medicala in ce priveste diagnosticarea, incat Premiul Nobel pentru Medicină din 1979 a fost acordat inventatorilor acesteia.
Cum functioneaza scanarea CT?
Atât tomografia CT, cât și radiografiile convenționale fac fotografii ale structurilor interne ale corpului.
În radiografia cu raze X convenționale, structurile se suprapun, de exemplu, coastele acoperă plămânul și inima, in acest fel organelle de interes sunt adesea ascunse de alte organe sau oase, ceea ce face ca diagnosticul să fie dificil.
Într-o imagine CT, structurile suprapuse sunt eliminate, ceea ce face ca structura organelor interne să fie mult mai evidentă.
În timpul scanarii CT, un tub cu raze X se rotește în jurul pacientului, astfel încât imagini multiple sunt colectate mai multe din mai multe unghiuri. Aceste imagini sunt stocate într-un computer care le analizează si care creeaza o imagine nouă in care structurile care se suprapun sunt eliminate.
Imaginile CT permit radiologilor și altor medici să identifice organele interne, să le vadă forma, dimensiunea, densitatea și textura. Aceste informații detaliate pot fi utilizate pentru a determina dacă există o problemă medicală, precum și amploarea și localizarea exactă a acesteia, cat si alte detalii importante cu privier la functionarea organelor interne.
O scanare CT in urma careia se constata ca nu exista nici o anomalie medicala la examinarea CT este si aceasta extrem de utila pentru medic in punerea unui diagnostic corect intrucat se pot elimina din start anumite afectiuni.
Scanerele tomografice modern ca de exemplu Revolution Act’s de la General Electric, echipament detinut de catre Clinica Star Medica, obțin aceste informații/imagini în câteva secunde – uneori în fracții de secundă – în funcție de examinare.
Beneficiile examinarilor CT
Beneficiile CT includ gestionarea medicală mai eficientă prin:
- Stabilirea exacta daca este sau nu necesara o intervenție chirurgicala
- Reducerea numarului de intervenții chirurgicale exploratorii
- Imbunatatirea diagnosticului si tratamentului cancerului
- Reducerea duratei spitalizărilor
- Ghidarea eficienta a tratamentului unor afecțiuni cum ar fi leziunile de diversa natura, bolile cardiace și a accidentelor vasculare cerebrale
- Internarea imediata a pacienților în sectiile medicale adecvate, cum ar fi de exemplu ATI
In examinarea CT pacienții pot fi scanați rapid, astfel încât medicii să poată evalua rapid starea lor. Operația de urgență poate fi uneori necesară pentru a opri sângerarea internă.
Imaginile CT arată chirurgilor exact locul unde sa actionize chirurgical. Fără aceste informații, succesul intervenției chirurgicale este mult compromis.
Riscul expunerii la radiații la CT este foarte mic în comparație cu beneficiile unei intervenții chirurgicale bine planificate. Scanarea CT oferă informații medicale diferite de alte examinări imagistice, cum ar fi ultrasunetele, RMN, SPECT, PET sau RMN. Fiecare tehnica de imagistica are avantaje si limitari.
Principalele avantaje ale CT sunt:
- obținerea rapidă a imaginilor
- obtinerea unei multitudini de informații clare și specifice
- vizualizarea unei mari părți a corpului la o singura examinare
Nicio altă procedură de imagistică nu combină aceste avantaje într-o singură expunere.