Ce Este o Scanare cu Computerul Tomograf a „Oaselor”? Scanarea Scheletului? Scanarea Cervicală?
Tomografia computerizată (sau diagnosticarea cu Computerul Tomograf) este o procedură de diagnosticare neinvazivă si nedureroasă de diagnostic care utilizează o combinație deși tehnologie computerizata pentru a produce imagini orizontale sau axiale (numite felii / slides – in engleza) ale corpului.
O scanare CT prezintă imagini detaliate ale diferitelor părți ale corpului, inclusiv oasele, mușchii, grăsimile și organele. Scanările CT sunt mult mai detaliate decât scanarile cu razele X standard, cu aparatele Rx.
În scanarea cu echipamentele Rx – standard, un fascicul de energie se îndreaptă spre partea corpului care se vrea a fi scanată. O placă speciala de captare a radiațiilor emise, capteaza variațiile fasciculului de energie după ce trece prin piele, oase, mușchi și alte țesuturi. Deși multe informații pot fi obținute dintr-o raze X standard, nu sunt disponibile foarte multe detalii despre organele interne și alte structuri.
În tomografia computerizată, fasciculul de raze X se mișcă într-un cerc în jurul corpului. De aici este si forma specifica a unui Computer Tomograf. Acest lucru permite colectarea mai multor imagini ale aceluiași organ sau structură. Informațiile sunt colectate ajutorul unui colector de raze X sunt trimise unui computer care interpretează datele și le afișează într-o formă bidimensională (2D) sau tridimensionala pe un monitor special. Imaginile rezultate, pot fi reconstruite tridimensional, pot fi salvate pe suport electronic, astfel ca se păstrează informațiile pentru mai multe citiri, sau în timp fara a fi alterate sau distruse, elementele scanate pot fi masurate, se pot determina densitati, etc.
Diagnosticarea cu Computerul Tomograf poate fi realizată cu sau fără substanta de „contrast”.
In cazul unui C.T. osos, se utilizeaza mai rar substanta de contrast, datorita densitatii mai mari a oaselor, față de tesuturi.
Substanta de contrast este o substanță pe bază de iod, care poate fi administrată pe cale orală sau injectată intravenos (IV) si astfel organul sau țesutul este mai bine vizibil. Utilizarea unei proceduri cu injectarea substantei de contrast, nu este dureroasa, necesitand doar punerea branulei prin care se injectează substanța de contrast in venă.
Clinica Star Medica dispune de cel mai modern echipament cu ajutorul caruia se injecteaza substanta de contrast in organism, acesta este corelat direct cu Computerul Tomograf cu privire la timpii de injectare, cantitatea injectată, astfel ca eroarea umana este eliminată, iar confortul pentru pacient este maxim.
In timpul injectarii substantei de contrast, pentru unii pacienti pot exista anumite rectii adverse: o senzație de înroșire, un gust sărat sau metalic în gură, o scurtă durere de cap sau greață. Substanța de contrast nu este simtita de catre pacient la injectare, incluisv temperatura substantei este adusa de catre echipemente la temperatura corpului uman.
Scanările CT ale oaselor pot furniza informații detaliate despre țesutul osos și structura osoasă decât raze X standard ale osului, furnizând astfel mai multe informații legate de leziuni și / sau boli ale osului.
De ce ne recomanda medicul specialist diagnosticarea osoasa cu computerul tomograf?
Un diagnostic cu Computerul Tomograf a oaselor poate fi realizata pentru a evalua oasele, țesuturile moi și articulațiile in cazul leziunilor, fracturilor sau alte anomalii.
Care sunt riscurile unei scanări CT?
Va întrebati despre dacă sunt periculoase razele X sau care este cantitatea de radiatii utilizata în timpul relizării unui Computer Tomograf?
Care sunt riscurile radiațiilor asupra corpului uman?
Echipamentul Revolution Act de la General Electric, este unul dintre putinele echipamente care au implementat sistemul de reducere a dozelor de radiatii. Astfel, dozele uzuale sunt reduse cu un procent intre 18% si 40%. Rapiditatea, tehnica de calcul in procesarea si culegerea imaginilor scanate sunt de asemenea un factor pentru reducerea dozelor de radiatii, iar la acest capitol echipamentul clinicii Star Medica este unul de top.
Riscurile asociate cu expunerea la radiații pot fi corelate si cu numărul de examinări cu raze X și tratamentele aplicate intr-o perioadă lungă de timp. Astfel, se recomanda o pauza între scanari cu Computerul Tomograf.
Dacă sunteți gravidă sau suspectați că ați putea fi gravidă, trebuie să informați medicul curant si medicul radiolog. Expunerea la radiații în timpul sarcinii poate duce la defecte congenitale. Totusi, daca trebuie sa realizati o examinare cu Computerul Tomograf a oaselor, se vor aplica masuri speciale pentru a minimiza expunerea la radiații a fătului, in functie de indicațiile medicului radiolog.
In cazul utilizarii substaței de contrast, există un risc de reacție alergică. Pacienții care sunt alergici sau sensibili la medicamente trebuie să informeze medicul radiolog si curant. Va trebui să informați medicul dacă ați avut vreodată o reacție la substanta de contrast sau la orice afecțiune renală. Spre exemplu, o alergie la fructele de mare nu este considerată a fi o contraindicație pentru administrarea substantei iodate de contrast, dar poate fi un semnal.
Pacienții cu insuficiență renală sau cu alte afecțiuni renale trebuie să informeze medicul radiolog.
În unele cazuri, mediile de contrast pot provoca insuficiență renală. De asemenea, pacienții carora li se administreaza medicamente pentru diabet zaharat, trebuie să îi avertizeze medicul radiolog înainte de I se administra substanta de contrast, deoarece poate provoca o afecțiune rară numită acidoză metabolică.
Dacă medicamentatia pacientului include metformină, se poate cere să fie întreruptă administrarea acesteia în timpul procedurii și să existe un timp de asteptare de 48 de ore după injectare.
In cadrul Clinicii Star Medica, este obligatorie realizarea unui test de sânge pentru a verifica funcția renală înainte de administrarea substantei de contrast. Aceste analize se realizeaza pe loc, rezultatul furnizandu-se pacientului in cateva minute, inainte de inceperea procedurii de scanare C.T. cu substanta de contrast..
Pot exista și alte riscuri, în funcție de starea fiecarui pacient. Ex. Anumiti pacienti suferă de claustrofobie, astfel ca introducerea pacientului cu masa de scanare in zona de colectare a imaginilor va fi mai dificila, sau nerealizabilă.
Cum trebuie să ne pregătim pentru o scanare cu Computerul Tomograf?
PRECAUȚII : Dacă sunteți însărcinată sau credeți că ați putea fi gravidă, vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a vă programa la Computerul Tomograf. Vă pot fi recomandate alte metode de diagnostic.
Îmbrăcăminte : Îndepărtați toate piercingurile și toate bijuteriile și obiectele metalice. Adoptati o imbracamnte usoara, fara fermoare metalice, nasturi metalici sau cusaturi metalice.
Substanta de contrast : Scanările cu Computerul Tomograf sunt des efectuate și cu substanță de contrast, deoarece aceasta îmbunătățește capacitatea radiologului de a vizualiza imaginile din interiorul corpului.
Pentru unii pacienti nu este recomandata administrarea substantei de contrast. Dacă pacientul are probleme cu funcția renală, este posibil scanarea sa se realizeze fara substanta de contrast. Vi se va cere să semnați un formular de consimțământ care va detalia riscurile și efectele secundare asociate mediilor de contrast injectate printr-un tub mic plasat în venă numită (IV).
ALERGII : Vă rugăm să informați Tehnicianul Radiolog, sau Medicul dacă ați avut o reacție alergică la orice substanță de contrast. Aceasta nu va fi administrată dacă ați avut o reacție severă sau anafilactică la orice mediu de contrast. Dacă ați avut reacții ușoare până la moderate în trecut, va trebui probabil să luați medicamente înainte de scanarea cu Computerul Tomograf. Aceste situatii vor fi analizate impreuna cu Medicul Radiolog / Medicul Curant.
ALIMENTATIE : Dacă medicul a recomandat o scanare CT fără contrast, puteți mânca, bea și lua medicamentele prescrise înainte de examen. Dacă medicul a prescris o scanare CT cu contrast, nu mâncați nimic cu trei ore înainte de scanarea CT. Sunteți încurajați să beți lichide limpezi. De asemenea, puteți lua medicamentele prescrise înainte de examen.
RECOMANDARI PENTRU DIABETICI : Pacientului diabetic i se recomandă să mănânce un mic dejun sau un pranz de trei ore înainte de timpul de scanare. I se poate cere, de asemenea să întrerupă administrarea medicamentului timp de 48 de ore după scanarea cu Coputerul Tomograf.
ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR : Tuturor pacienților li se pot administra medicamentele prescrise in mod obisnuit.
Ce se întâmplă în timpul unei scanări CT?
În general, o scanare cu Computerul Tomograf se efectuează după:
- Trebuie indepartate toate piercingurile și toate bijuteriile sau obiecte metalice. Trebuie purtată o imbracamnte usoară, fără fermoare metalice, nasturi metalici sau cusaturi metalice,.
- Dacă este necesară administrarea substatei de contrast, este necesar a fi realizate analize medicale pentru verificarea functiei renale. De obicei acestea se realizeaza cu cateva zeci de minute înainte de realizarea procedurii, direct în cadrul Clinicii Star medica. Cu aceasta ocazie, se monteaza și branula, pentru imbunatățirea confortului pacientului in administrarea substantei de contrast, în mână sau braț. ( astfel nu va fi nevoie de inteparea venei de doua ori intr-un interval scurt). Pentru contrastul oral, se administrează un preparat de contrast lichid oral. În unele situații, contrastul poate fi administrat în mod rectal.
- Pacientul va fi amplasat pe masa de scanare a Computerului Tomograf, care gliseaza în echipamentul special de scanare (cel circular / rotund).
- Tehnicianul radiolog va fi într-o altă încăpere unde sunt amplasate comenzile computerului tomograf. Cu toate acestea, Pacientul va fi în permanență în vizorul tehnicianului printr-o fereastră. Sistemul de comunicare din interiorul computerului tomograf va permite tehnicianului radiolog să comunice și să audă Pacientul. astfel va fi o comunicare cu Pacientul directa si existentă pe tot timpul scaării.
- Pe măsură ce scanerul începe să se rotească în jurul Pacientului., razele X vor trece prin corp pentru perioade scurte de timp. Se vor auzi clicuri care sunt normale.
- Radiografiile absorbite de țesuturile organismului vor fi detectate de scaner și transmise computerului. Calculatorul va transforma informațiile într-o imagine care va fi interpretată de către medicul radiolog.
- Este foarte important ca Pacientul sa rămână nemiscat în timpul procedurii. Este posibil să se solicite să vă țineți respirația la diferite momente în timpul procedurii. Este foarte important pentru succesul scanarii si claritatea imaginii sa fie respectate indicatiile cu privire la respirații.
- Dacă se utilizează substanta de contrast este posibil ca Pacienții sa prezinte anumite efecte atunci când aceasta este injectata în venă. Aceste efecte includ o senzație de înroșire, un gust sărat sau metalic în gură, o scurtă durere de cap sau greață. Aceste efecte durează, de obicei, câteva momente. Aceste aspecte nu trebuie sa îngrijoreze, în cadrul clinicii Star Medica, exista unul dintre cele mai performante echipamente de injectare, care sunt conectate cu Computerul Tomograf, astfel ca eroarea umana este eliminată, iar timpul de injectare si scanare este foarte redus. Substanta de contrast este încalzita de catre injectomat la temperatura corpului Pacientului, astfel ca acesta sa nu simtă nimic în timpul procedurii de administrare a substantei de contrast. Scanarea Computerului Tomograf va avea loc exact in momentul potrivit, când substanta de contrast este in organism.
- Dacă simțiți dificultăți de respirație, transpirații, amorțeală sau palpitații ale inimii, trebuie informat de îndata Tehnicianul Radiolog.
- Când scanarea este finalizata, masa se va retrage automat din dispozitivul circular al Computerului Tomograf.
- Branula necesară pentru administarea substantei de contrast va fi eliminata de catre asistentii medicali.
Cu toate că procedura de investigare cu Computerul Tomograf – CT nu provoacă absolut nici o durere, necesitatea de a rămâne nemiscat pe durata scanării poate provoca un anumit disconfort sau durere, în special în cazul unei leziuni recente sau a unei intervenții chirurgicale. Tehnicianul Radiolog va folosi toate măsurile posibile de confort și va finaliza procedura cât mai repede posibil pentru a reduce la minimum orice disconfort sau durere.
Ce trebuie sa faceți dupa o investigație cu Computerul Tomograf?
În cazul în care scanarea s-a realizat cu substanță de contrast, este posibil să fiți monitorizați pentru o perioadă de timp pentru orice reacții adverse, cum ar fi mâncărime, umflături, erupții cutanate sau dificultăți de respirație.
Dacă observați orice durere, înroșire și / sau edem la locul amplasarii branulei, după ce vă întoarceți acasă, , trebuie să vă informați medicul, deoarece aceasta ar putea indica o infecție sau alt tip de reacție.
În caz contrar, după o scanare CT a oaselor, nu există un tip special de îngrijire. Puteți relua dieta și activitățile obișnuite, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră recomandă repaos sau alte tratamente.
Medicul vă poate oferi instrucțiuni suplimentare sau alternative după procedură, în funcție de situația dvs. particulară.