La debutul sezonului rece, îngrijorarea tuturor pare să fie gripa, mai ales în contextul epidemiilor din anii precedenți. Familiile cu copii mici, femeile gravide sau bătrânii cu boli cronice sunt cu atât mai predispuse la această îngrijorare, dar în aceeași măsură de preocupați de testul rapid pentru depistarea gripei.
Testul gripal este un test de screening efectuat prin recoltarea de secreții nazale sau prin aspirat nazo-faringian, pentru depistarea prezenței virusurilor gripale Influenza A și B.
Cum are loc colectarea lui, când este cu adevărat necesar și când este momentul optim pentru a ne testa, sunt informațiile pe care trebuie să le știm înainte de a face testul.
Cum are loc recoltarea?
Kitul de testare conține un tampon care se introduce în cavitatea nazală timp de 1 minut, iar mai apoi într-o soluție specială. Amestecul obținut se împregnează pe o suprafață de testare, la temperatura camerei și rezultatele sunt concludente în 10- 15 minute. Acest test poate fi făcut în laboratorul clinicii StarMedica.
Când facem testul pentru gripă?
Medicii recomandă ca recoltarea să fie făcută cât mai aproape de debutulul simptomelor, în mai puțin de 4 zile de la depistarea primului dintre acestea.
Rezultatele pot fi fals-pozitive sau fals-negative dacă prevalența bolii este una scăzută- la începutul și la sfârșitul sezonului de gripă, respectiv ridicată- în plin sezon gripal.
Care sunt simptomele sugestive pentru gripă?
– debut brusc al bolii, cu febra
– dureri musculare, dureri osoase
– oboseala accentuata, stare generala de rau
– durere de cap constanta
– tuse persistenta, chinuitoare
Anumite subtipuri de gripa se pot manifesta insa si cu rinoree (secretie nazala abundenta) sau cu simptome digestive (greta, diaree, varsaturi).